Oικογενειακή Θεραπεία
Φραγκιαδάκη Κατερίνα | Κλινική Ψυχολόγος Μ.Sc. - Ψυχοθεραπεύτρια Ηλιούπολη Αθήνα
Η οικογενειακή θεραπεία βασίζεται στην συστημική προσέγγιση. Σύμφωνα με αυτή, γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, με την οικογένεια να αποτελεί το βασικότερο κοινωνικό σύστημα.
Στη συστημική ψυχοθεραπεία, ο θεραπευόμενος κατανοείται μέσα από τη συνολική ιστορία του, τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τα μέλη της οικογένειάς του, τα μοτίβα επικοινωνίας που επικρατούν σε αυτήν, καθώς και μέσα από τα άλλα συστήματα που είναι σημαντικά για αυτόν, όπως η εργασία, φίλοι κ.α.
Το σύμπτωμα (όπως άγχος, κατάθλιψη, διατροφική διαταραχή κ.α.) που εκδηλώνει ένα μέλος της οικογένειας θεωρείται αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας που παρατηρείται σε όλο το οικογενειακό σύστημα σε μία συγκεκριμένη φάση της εξέλιξής του. Η έμφαση στη θεραπεία δεν επικεντρώνεται στο μέλος που εκδηλώνει το σύμπτωμα, αλλά κυρίως στις σχέσεις και τον τρόπο αλληλεπίδρασης των μελών της οικογένειας. Στόχος είναι να αναγνωριστούν και να αλλάξουν τα μοτίβα συμπεριφοράς και επικοινωνίας που επιδεινώνουν τις δυσκολίες στις σχέσεις τους.
Η συστημική θεραπεία αποσκοπεί στην απόκτηση νέων τρόπων αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της οικογένειας, με στόχο την αρμονική λειτουργία και την καλύτερη επικοινωνία. Μία αλλαγή στη συμπεριφορά ή στάση ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές σε όλο το οικογενειακό σύστημα.
Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ένα μέλος της οικογένειας, είτε με θεραπεία ζεύγους, είτε με όλη την οικογένεια. Ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος, η θεραπεία μπορεί να προσαρμοστεί για να βοηθήσει τα μέλη να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και να επιλύσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
![]() |