2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς»

Όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς» {noPicture}

Η αγάπη είναι ένα όμορφο συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης, που αναπτύσσεται στη σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους. Όσοι αγαπάνε και αγαπιούνται αληθινά γνωρίζουν πως η αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει αν στη σχέση κυριαρχεί ο εγωισμός, η έλλειψη σεβασμού/κατανόησης και η μη αποδοχή του άλλου. Η αγάπη καλλιεργείται και ενδυναμώνεται όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς». Η αγάπη έχει πραγματική υπόσταση μόνο στις υγιείς σχέσεις. Οι υγιείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από το σεβασμό, εμπιστοσύνη, υποστήριξη, ειλικρίνεια, επικοινωνία, ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση και αίσθημα ευθύνης.

Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις των σχέσεων, όπου κάποιοι άνθρωποι στο «όνομα της αγάπης» θεωρούν πως τους επιτρέπεται  να μην σέβονται το σύντροφο τους, το παιδί τους ή τον γονιό τους. Θεωρούν πως μπορούν να εκβιάσουν, να χειραγωγήσουν και να ασκήσουν ψυχολογική, λεκτική ή σωματική βία. Οι συμπεριφορές αυτές  δεν είναι επιτρεπτές και  δυνητικά  θα οδηγήσουν στη  διαιώνιση δυσλειτουργικών σχέσεων, όπου το μόνο άτομο που θα επιβαρύνεται είναι αυτό που υπομένει «την αγάπη του σημαντικού άλλου», με κόστος την απώλεια της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης  του.

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι πως η πραγματική αγάπη είναι ένας τόπος ελευθερίας έκφρασης όμορφων συναισθημάτων. Είναι ένας τόπος, όπου όταν βρεθούμε εκεί μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια, στοργή, εμπιστοσύνη για τον σημαντικό άλλον που σχετιζόμαστε μαζί του. Αγάπη είναι όταν οι συναισθηματικές μας ανάγκες εκπληρώνονται σε μία συνθήκη που το «εγώ μας  γίνεται εμείς». 

 

Πίσω